ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Άρχισαν τα πρώτα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Πού θα επιτρέπονται τα πανηγύρια

Οι εμποροπανήγυρεις μπορούν να διοργανωθούν και πάλι σε συγκεκριμένες όμως περιοχές - Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους μόνο όταν θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά φαίνεται ότι ήδη κάποιοι ευνοούνται εάν έχουν εμβολιασθεί.

Ειδικότερα, τα πρώτα τους προνόμια αναμένεται να απολαύσουν οι εμβολιασμένοι το επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μερικοί από τους περιορισμούς που πρόκειται να χαλαρώσουν αφορούν σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός δήλωσε πως ξεκινούν και πάλι οι εμποροπανήγυρεις μόνο όμως σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα μέτρα

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα εξής όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων:

-Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

copyright: Pixabay

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

-Eπίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

-Ακόμη από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button