ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα νησιά με το φόβο του mini lockdown – Τι κάνουν οι Δήμοι

Ο φόβος για τοπικά lockdown φέρνουν ελέγχους αλλά και αυτοελέγχους από τις τοπικές αρχές

Επί ποδός είναι οι τοπικές αρχές στα δημοφιλή νησιά καθώς επιχειρούν να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να αποφύγουν ένα mini lockdown όπως στη Μύκονο.
Εξάλλου τα νέα μέτρα του mini lockdown στη Μύκονο προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση αφού οι επιχεριηματίες και οι ξενοδόχοι μετρούν ακυρώσεις.

Μάλιστα πολλοί ταξιδιώτες άλλαξαν εν μία νυκτί προορισμό και από τη Μύκονο μεταφέρονται σε άλλα νησιά για τις διακοπές τους, ακυρώνοντας τα καταλύματα.

Οι έλεγχοι

Προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τοπικά mini lockdown, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους ώστε να περιορισθεί η διασπορά στα νησιά που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ταυτόχρονα και οι τοπικοί άρχοντες από την πλευρά τους σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες προσπαθούν να τηρήσουν τα μέτρα ειδικά στην εστίαση, στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα ώστε η διασκέδαση να περιλαμβάνει μόνο καθήμενους.
Όπου αυτό είναι εφικτό τηρείται παρότι δεν είναι πάντα εύκολο λόγω και της διαμόρφωσης των κέντρων διασκέδασης που προορίζονται κυρίως για ορθίους.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Σαντορίνη ο δήμαρχος του νησιού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε έκκληση σε όλους να συμμορφωθούν με τα μέτρα.

Στα περισσότερα δημοφιλή νησιά οι τοπικές αρχές καλούν τους εκπροσώπους των νυχτερινών κέντρων και τους φορείς του τουρισμού να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να αποφύγουν να γίνουν Μύκονο.

Περισσότερους ελέγχους με ειδικά κλιμάκια στα νησιά επιχειρεί και η κυβέρνηση, παρότι ήδη βρισκόμαστε κοντά στα τέλη Ιουλίου και η διασπορά είναι εμφανής στο περισσότερο μέρος της νησιωτικής χώρας. Εξάλλου από τότε που άνοιξε η εστίαση και η διασκέδαση ελάχιστοι έλεγχοι είχαν πραγματοποιηθεί και μόνο για …τα μάτια του κόσμου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να φθάσει πια σε δύσκολο σημείο.

Η επιδημιολογική εικόνα

Πάντως σήμερα αναμένεται οι επιδημιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν για άλλη μία φορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ειδικά των νησιών ώστε να μπορέσουν να αποφανθούν για το μέγεθος της διασποράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρούσματα στα νησιά αφορούν εξαιρετικά μικρές ηλικίες. Τις τελευταίες εβδομάδες ο κύριος όγκος των κρουσμάτων ειδικά στη νησιωτική χώρα αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών, καθώς εντοπίζονται νέα παιδιά που βρίσκονται σε διακοπές ή επιστρέφουν από διακοπές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button