ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορoνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις του ιού συγκαλεί ο Κικίλιας

Τα αυξημένα κρούσματα μετάλλαξης που εντοπίζονται και στην Ελλάδα έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς.

Αρχική > Άρθρα > Κορoνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις του ιού συγκαλεί ο Κικίλιας

Ανησυχία προκάλεσε και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος κορoνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας, που διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στα κράτη της Ευρώπης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 13:30. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι χθες η πνευμονολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπισθεί, σημείωσε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα το εμβόλιο τις καλύπτει και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επεσήμανε επίσης ότι οι ιοί αλλά και οι κορονοϊοί μεταλλάσσονται, κάτι που είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα γι αυτό και μπορούν να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν καλύπτει κάποια μετάλλαξη, θα μπορεί να προσαρμοστεί το πολύ μέσα σε 6 εβδομάδες και να μπορεί να καλύψει τον πληθυσμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button