ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός – εμβόλιο: Αναλυτικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και έμφραγμα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

Τι να προσέξουν οι ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και έμφραγμα

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός – εμβόλιο: Αναλυτικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και έμφραγμα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

Υπέρ τον εμβολιασμό των ασθενών που πάσχουν από καρδιοπάθεια ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα ή έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό τάσσονται οι επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας(American Heart Association).

Η ίδια σύσταση ισχύει και για όσους έχουν αυξημένο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της AHA Dr. Mitchell Elkind «ο κορονοϊός απειλεί πολύ περισσότερο τους ασθενείς με καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό απ’ όσο το εμβόλιο. «Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό».

Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις παρενέργειες

«Μετά την πρώτη δόση η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι να πονάει το μπράτσο», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως και ο ίδιος πονούσε για λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο που έκανε. Ωστόσο μπορούσε να εκτελεί κανονικά όλες τις δραστηριότητές του.

Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι:

κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός.

Σε σπάνιες περιπτώσεις το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Για τον λόγο αυτό, όσοι εμβολιάζονται πρέπει να παραμένουν για παρακολούθηση επί 10-15 λεπτά στο εμβολιαστικό κέντρο.

Έως στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλα σοβαρά περιστατικά που επιβεβαιωμένα να οφείλονται σε εμβόλιο.

Τι ισχύει για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Το εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού μπορούν με ασφάλεια να κάνουν όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. «Για να αποφύγουν τον μώλωπα, οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει να πιέσουν σφικτά το σημείο της ένεσης για ένα λεπτό περίπου.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες περιπτώσεις ασθενών που προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ανήλικοι με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι κλινικές μελέτες με ανηλίκους συνεχίζονται και τα εμβόλια δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένα γι’ αυτούς.

Πάντως οι ειδικοί τη AHA συνιστούν στους ασθενείς με καρδιοπάθεια ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, καθώς και σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν κάνουν το εμβόλιο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button