ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός – εμβόλιο: Οι φόβοι των ειδικών για μειωμένη προσέλευση των πολιτών

Φόβοι ότι δεν θα είναι μεγάλη η προσέλευση των πολιτών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχουν οι ειδικοί επιστήμονες

Θα εμβολιαστούν ή όχι με το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό οι Έλληνες; Ιδού η απορία και για τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε στο παρελθόν η εμπειρία με τον Η1Ν1 της γρίπης έδειξε ότι το πρώτο διάστημα οι Έλληνες είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί με τα νέα εμβόλια.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 όταν έφθασε το νέο εμβόλιο για τη γρίπη, σε ένα διάστημα 4 μηνών (Νοέμβριος 2009 έως τον Μάρτιο του 2010), μόλις το 3,3% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί.

Εκείνη την περίοδο το εμβόλιο της γρίπης είχε γίνει στη Σουηδία στο μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης αφού το 64,4% των Σουηδών είχαν εμβολιαστεί, το 52,1% των κατοίκων της Νορβηγίας και το 41,3% των Φινλανδών με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι ανησυχίες

Οι ειδικοί της επιτροπής -μεταφέρουν πηγές στο HealthReport.gr– ανησυχούν ότι οι Έλληνες μπορεί να αποδειχθούν και πάλι επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, τη στιγμή μάλιστα που δημιουργήθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ και η ίδια η νόσος covid είναι ακόμη άγνωστη.

Όπως και να χει η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί τα οποία θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το σχέδιο των εμβολιασμών: «Κικίλιας: Έτσι θα γίνουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό – Όλο το σχέδιο»

Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα

Στόχος των υγειονομικών αρχών είναι να υπάρξει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να αρχίσει σταδιακά να δημιουργείται μία ανοσία.

Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υγειονομικοί οι οποίοι νοσούν σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τις τελευταίες καταγραφές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, 1500 υγειονομικοί νοσούν από τον ιό και απουσιάζουν από το σύστημα υγείας.

Έτοιμα ραντεβού με sms

Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα πεισθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό λόγω και της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα το κάλεσμα που θα γίνει στους πολίτες μέσω sms, θα συμβάλει εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Άλλωστε τα μηνύματα στο κινητό θα στέλνονται μέσω της βάσης που έχει δημιουργηθεί από την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 800.000 πολίτες και θα ορίζουν ουσιαστικά αυτομάτως το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Για να πεισθούν οι πολίτες μάλιστα τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης συμβολικά ώστε να μην υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό για την ασφάλειά του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button