Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός- εμβόλιο: Πόσο μειώνεται η πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ – Νέα στοιχεία από το Ισραήλ

Κατακόρυφη μείωση παρουσιάζουν οι διασωληνώσεις ασθενών στο Ισραήλ, αλλά μόνο σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, που εκδίδει το αμερικανικό κέντρο λοιμώξεων (CDC).

Στη διάρκεια της οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, εκτός από τους εμβολιασμούς, εξέτασαν και τις διασωληνώσεις μεταξύ 2 Οκτωβρίου 2020 και 9 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των ασθενών ηλικίας 70 ετών και άνω που χρειάζονται διασωλήνωση είναι πλέον χάρη στο εμβόλιο συγκρίσιμος με εκείνον των ατόμων κάτω των 50 ετών!

Ειδικότερα, ο μέσος αριθμός των διασωληνώσεων που γινόταν καθημερινά ήταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο:

15 για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών
84 για τις ηλικίες 70 ετών και άνω

Ωστόσο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, που άρχισαν οι εμβολιασμοί, η αναλογία των διασωληνώσεων ήταν 1 προς 5,8 στις δύο ηλικιακές ομάδες. Δηλαδή οι διασωληνώσεις στους ηλικιωμένους ήταν σχεδόν εξαπλάσιες απ’ ό,τι στα άτομα κάτω των 50 ετών.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως, η κατάσταση είχε αλλάξει άρδην. Οι διασωληνώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων είχαν μειωθεί κατακόρυφα και η αναλογία ήταν πια 1 προς 1,9. Με άλλα λόγια, οι διασωληνώσεις στους ηλικιωμένους δεν ήταν πια ούτε διπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες στους νεότερους ασθενείς.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι διασωληνώσεις στις ηλικίες άνω των 70 ετών είχαν ήδη μειωθεί κατά 67%. Αντιθέτως, στους νέους εξακολουθούσαν να αυξάνονται.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο κατά της λοίμωξης  μειώνει το βαριές επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button