Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός- εμβόλιο: Πρέπει ή όχι να το κάνουν οι αλλεργικοί

Νέα έρευνα δίνει τις σχετικές απαντήσεις

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών η πιθανή εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο  Ηνωμένο Βασίλειο μετά τα αλλεργικά επεισόδια σε εμβολιασθέντες ακολούθησαν επίσημες οδηγίες αποχής από τη διαδικασία για ανθρώπους με ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης σε φάρμακα ή τρόφιμα.

Τελικά  ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  κατέληξε στη σύσταση της αποφυγής του εμβολιασμού από όλους όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης στα συστατικά του εμβολίου και όχι από όσους έχουν αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FDA, από τον εμβολιασμό πρέπει να αποκλειστούν μόνο όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19. Συμπληρωματικά, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών συνέστησαν την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό προληπτικά.

Από την πλευρά των αλλεργιολόγων, έχουν δοθεί κατατοπιστικές και λεπτομερείς οδηγίες βασισμένες στην υφιστάμενη επιστημονική γνώση, ώστε ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται με ασφάλεια στον πληθυσμό και σε άτομα με διαφορετικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, εξηγεί η Δρ Aleena Banerji, MD, κλινική διευθύντρια της Μονάδας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η καθοδήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αναφυλακτική αντίδραση.

Ωστόσο, άτομα με αναφυλακτικό ιστορικό σε εμβόλια με πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG), θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον αλλεργιολόγο προτού αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Εν γένει, αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα που χορηγούνται δια στόματος ή λάτεξ δεν αποτελούν αντενδείξεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button