ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός – εμβόλιο: Προετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, θα στηθούν τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ήδη το σχέδιο, ώστε να είναι προετοιμασμένες οι Μονάδες της ΠΦΥ που θα αναλάβουν να εμβολιάσουν τους πολίτες με το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν αυτό κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά.

Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα -αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr -έχει ξεκινήσει η οργάνωση των Κέντρων Υγείας που έχουν επιλεγεί για να κάνουν τους εμβολιασμούς για τον covid, ενώ έπεται και η Αθήνα.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας είναι να ορισθεί το εξειδικευμένο προσωπικό που θα διεξάγει τους εμβολιασμούς, πρώτα στους υγειονομικούς και στις πολύ ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ερώτημα βέβαια παραμένει σε τι ποσοστό οι πολίτες θα δεχθούν να εμβολιαστούν, καθώς με βάση και την εμπειρία από τον Η1Ν1, την πρώτη χρονιά ελάχιστοι δέχονται να το κάνουν.

Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Ήδη πάντως τα νέα είναι ελπιδοφόρα καθώς φαίνεται πως το εμβόλιο της Pfizer έχει καλά αποτελέσματα στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας, φαίνεται ότι προστατεύει κατά 90% από τη μόλυνση του κορονοϊού. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Κορονοϊός: To εμβόλιο της Pfizer παρέχει 90% προστασία από τον κορονοϊό»

Ωστόσο πολλοί ειδικοί διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι διαδικασίες για την fast track έγκρισή του και συνεπώς την άμεση κυκλοφορία του.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή του LSE κ.Ηλία Μόσιαλο το εμβόλιο πιθανότητα να φθάσει τον Ιανουάριο στη χώρα μας. Όπως εκτίμησε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Προβληματισμοί

Όμως φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη προβληματισμοί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό, σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, εάν αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ωστόσο τα δεδομένα αναμένεται να ανακοινωθούν από την εταιρεία με κάθε λεπτομέρεια στο τέλος της χρονιάς.

Ταυτόχρονα αυτό που αναμένουν να δουν οι ειδικοί είναι πόση διάρκεια θα υπάρχει ανοσία με το εμβόλιο αλλά κι αν θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από εκείνους που θα έχουν εμβολιαστεί.

Ο ΠΟΥ για το εμβόλιο

Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ένα εμβόλιο κατά της νόσου του κορονοϊού ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρινε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση που έκαναν σήμερα τα εργαστήρια Pfizer και BioNtech σχετικά με ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button