ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός – εμβόλιο: Προς 2η δόση για το Johnson & Johnson – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Τι εξετάζουν οι ειδικοί και στη χώρα μας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Δεύτερη δόση είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνουν άμεσα όσοι είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ήδη άλλωστε οι διεθνείς Οργανισμοί μελετούν το θέμα, ενώ αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και στη χώρα μας στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι ειδικοί στη χώρα μας περιμένουν έγκριση από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το αν η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson θα είναι με το ίδιο εμβόλιο ή με mRNA εμβόλιο.

Οι άνω των 60 ετών

Οι Έλληνες ειδικοί μελετούν τα δεδομένα από τις μελέτες που έχουν γίνει και υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά.
Στόχος είναι να προστατευθούν πλήρως κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson που φαίνεται να υπολείπεται σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπολείπεται ελαφρά έναντι των υπολοίπων. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ανά εταιρεία: «Τσιόδρας: Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό – Όλα τα ποσοστά ανοσίας»

Αυτό που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές είναι αν θα πρέπει άμεσα να κάνουν δεύτερη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό όσοι είναι άνω των 60 ετών και είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση και στην Επιτροπή Εμβολιασμών για το θέμα της ανάγκης ενισχυτικής δόσης με αυτό το εμβόλιο, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Αξιοσημείωτο είναι πως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών τόσο για σοβαρή νοσηλεία σε ΜΕΘ όσο και για θάνατο όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο κυβέρνηση και επιστήμονες κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο καθώς μέχρι στιγμής τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν καθηλωθεί στο 62% στον γενικό πληθυσμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button