Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός- εμβόλιο: Τα SOS για όσους έχουν ιστορικό αλλεργιών

Οδηγίες από το Αμερικανικό Κολλέγιο για τις Αλλεργίες, το Άσθμα & την Ανοσολογία (ACAAI).

Συστάσεις προς κοινό και γιατρούς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, εξέδωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο για τις Αλλεργίες, το Άσθμα & την Ανοσολογία (ACAAI).

Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Εργασίας για τα Εμβόλια (VTF) της ACAAI, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Η δε πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας) υπολογίζεται σε 1,31 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ACAAI, κάθε εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να χορηγείται σε χώρους όπου είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η αναφυλαξία. Όλοι όσοι κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο για τον κορονοϊό, πρέπει ύστερα να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15-30 λεπτά, για τυχόν παρενέργειες.

Εάν υπάρξουν συμπτώματα ύποπτα για αναφυλαξία, πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως με έγχυση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) ως θεραπείας πρώτης γραμμής.

Εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν γνωστή αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Από τα συστατικά των δύο εγκεκριμένων εμβολίων, η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Το συστατικό αυτό υπάρχει σε αρκετά φάρμακα και σε αυτά έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ACAAI τονίζει ακόμα στις οδηγίες της πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες σε:

Φάρμακα

Τρόφιμα

Έντομα

Λάτεξ

Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα

Ο κίνδυνος για όσους είχαν κατά το παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο, ακόμα διερευνάται. Γενικά όμως την απόφαση για το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορονοϊό ή όχι, καλό είναι να την λαμβάνει αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του.

Στις συστάσεις τους, οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ακόμα ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς. Επομένως μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Ωστόσο οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ότι ενδέχεται να έχουν πιο αδύναμη ανοσιακή αντίδραση.

Τέλος, τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός δεν πρέπει να κάνουν όσοι είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button