Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μπορούν ή όχι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι έγκυες

Αρχική > ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ > Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γονιμοποίηση

Στο ευαίσθητο θέμα της εγκυμοσύνης και το ζήτημα των εμβολιασμών, το οποίο κατά την περίοδο της πανδημίας, απασχολεί σημαντική μερίδα του πληθυσμού, αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας

Ήδη οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των προσπαθειών απόκτησης παιδιού δεν συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις συστάσεις των πλέον έγκυρων επιστημονικών οργανισμών για τον εμβολιασμό των γυναικών που περιμένουν ή θέλουν να αποκτήσουν σύντομα παιδί, αναλύει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE)

Σε πρόσφατη επισκόπηση (12/01/2021) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνεται σαφώς ότι άνδρες και γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω θεραπείας γονιμότητας ή οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιαστούν μόνο αν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 ή συνεχής έκθεση στον κορονοϊό λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.

Ειδικότερα στο ερώτημα “αν πρέπει άνδρες και γυναίκες να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία υπογονιμότητας” η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) τονίζει τα εξής:

“Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την πιθανή επίδραση του εμβολιασμού για την COVID-19 στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης”.

Οι γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και επιπλοκών εγκυμοσύνης, ή οι γυναίκες που λόγω επαγγέλματος εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, θα ήταν πιο συνετό να εμβολιαστούν 2 μήνες πριν την προσπάθεια τεκνοποίησης.

Είναι προτιμότερο να έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα από την έντονη δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ο εμβολιασμός και μετά να ξεκινήσουν οι θεραπείες γονιμότητας με τη συλλογή σπέρματος, διέγερσης των ωοθηκών και μεταφοράς εμβρύου.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) σημειώνει ότι οι κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν πρέπει να ξεκινούν σε γυναίκες που εμφάνισαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως σοβαρή αναφυλαξία, από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM)

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), εμφανίζεται περισσότερο ενθαρρυντική για τον εμβολιασμό τονίζοντας όμως ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας ή οι έγκυες γυναίκες μπορούν να εμβολιάζονται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων ή επαγγελματικού κινδύνου για μόλυνση από κορονοϊό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button