ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Επανέρχονται σταδιακά τα χειρουργεία στα νοσοκομεία – Mε προτεραιότητες οι επεμβάσεις

Ξεκινά την κανονική λειτουργία του από σήμερα το Θριάσιο – Πώς θα γίνονται τα χειρουργεία στο ΕΣΥ

Επανέρχονται σιγά σιγά τα δημόσια νοσοκομεία στην κανονική τους λειτουργία με δεδομένο ότι άνοιξε η χώρα και οι νοσηλείες σε περιστατικά covid έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Ήδη από σήμερα επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία το Θριάσιο νοσοκομείο που είχε γίνει νοσοκομείο covid ενώ στις 23 Μαΐου θα κάνει την τελευταία του εφημερία για λογαριασμό του ΕΣΥ το ιδιωτικό νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και έτσι θα ξεκινήσει σταδιακά την κανονική του λειτουργία το Σισμανόγλειο.

Ήδη από αυτήν την εβδομάδα στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ.Γεννηματάς και Αττικόν δίνονται σταδιακά σε άλλα περιστατικά και πάλι οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορονοϊό.

Να υπενθυμιστεί ότι παρότι στο τελευταίο lockdown οι πολίτες από μόνοι τους σε μεγάλο βαθμό ανέβαλαν προγραμματισμένες επεμβάσεις, με βάση τις οδηγίες που είχαν από το υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ, τα τακτικά χειρουργεία περιορίστηκαν κατά 80%. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πόσο μειώθηκαν οι επεμβάσεις στην περίοδο της πανδημίας: «Κορονοϊός: Άγριο «κούρεμα» στα χειρουργεία λόγω lockdown – Τι δείχνουν τα στοιχεία»

Προτεραιότητες στα χειρουργεία

Ήδη πάντως όλα τα νοσοκομεία αυξάνουν το ποσοστό των χειρουργικών τους επεμβάσεων που είχαν μειωθεί δραστικά το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα όμως σήμερα να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για τα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά δηλαδή γι αυτά που δεν είναι επείγοντα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το Νοσοκομείο Παίδων που δεν πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό χειρουργείων έχει αυξήσει το ποσοστό των επεμβάσεων στο 60%.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί από το υπουργείο Υγείας ειδική εγκύκλιος με οδηγίες στα νοσοκομεία σχετικά με την προτεραιότητα που θα πρέπει να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ήδη ετοιμάζεται η οδηγία που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά τις κατηγορίες των ασθενειών που θα πρέπει να χειρουργούνται με προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι ξεκινά η σταδιακή αύξηση των επεμβάσεων που είχαν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω του κορονοϊού.

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας θα ενταχθούν στη ΠΦΥ

Η αύξηση του ποσοστού των επεμβάσεων δεν θα είναι ίδια σε κάθε νοσοκομείο, αφού θα ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος από τα περιστατικά covid.

Για την προτεραιοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν δημιουργήσει ατελείωτες λίστες αναμονής τους τελευταίους μήνες λόγω του covid, θα ακολουθηθεί η τακτική που ισχύει ήδη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρότυπο θα αποτελέσει το Βρετανικό σύστημα NHS που ήδη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα εδώ και λίγο καιρό.

Τι ζητούν οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πάντως εδώ και καιρό ζητούν να επανέλθουν άμεσα στο 100% όλα τα χειρουργεία στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς σημειώνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Το ιατρικό σώμα τονίζει ότι ο περιορισμός της χειρουργικής δραστηριότητας των νοσοκομείων, δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω πολύμηνης αναμονής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button