ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κορονοϊός: Έρχεται ξεχωριστό κονδύλι για τα φάρμακα της covid – Τι αλλαγές σχεδιάζει ο Θάνος Πλεύρης

Σε ποιες αλλαγές κατέληξε στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Ετοιμάζονται οι αλλαγές στα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας, αλλαγές που έχουν ξεκινήσει να συζητούνται σχεδόν από την πρώτη μέρα άφιξης του Θάνου Πλεύρη στην οδό Αριστοτέλους.

Άλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και δεν αναμένεται να αυξηθεί, αλλά από την άλλη αυξάνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές για τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate και clawback). Γεγονός που κάνει την κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά εξαιρετικά ασφυκτική με την πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα κάλυψης των ασθενών με θεραπείες.

Ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά και τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF), έχει καταλήξει στα περισσότερα σημεία των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr

Τα φάρμακα της covid

Ένα από τα βασικά αιτήματα που έχει θέσει η φαρμακοβιομηχανία στην ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι να τεθούν τα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό, εκτός του υπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να μην καταβάλουν οι εταιρείες και τις επιστροφές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα φάρμακα για την covid από τα κονδύλια της πανδημίας, ώστε να μην προστεθούν στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
Ήδη δρομολογείται το σχέδιο ενώ ολοκληρώνεται και η σχετική οικονομική μελέτη αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Τα ογκολογικά

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να βάλει πρωτόκολλα συνταγογράφησης σε όλα τα ογκολογικά φάρμακα που σήμερα χορηγούνται από τα νοσοκομεία ώστε να μειωθεί το νοσοκομειακό clawback, τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr. Ήδη σε ορισμένα ογκολογικά φάρμακα εφαρμόζονται πρωτόκολλα και αναμένεται να επεκταθούν σε όλα.

Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακευτικές εταιρείες (clawback), προέρχεται από τα νοσοκομειακά φάρμακα και από τα φάρμακα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά και την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως υπογραμμίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr. Προκειμένου να ελεγχθεί το clawback και να μην ξεφεύγει η δαπάνη, αναμένεται να επεκταθούν περαιτέρω οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία αλλά και ανά φάρμακο.
Με τον τρόπο αυτό θα επωμίζονται την υπέρβαση μόνο όσοι διαθέτουν συγκεκριμένα σκευάσματα.

Έλεγχος της συνταγογράφησης

Τέλος άλλο ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοσθεί είναι να μπουν νέοι ψηφιακοί φραγμοί στους γιατρούς ώστε να χορηγούν φάρμακα μόνο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ήδη βέβαια υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα αλλά έχει διαπιστωθεί ότι παρακάμπτονται με μεγάλη ευκολία.

Στόχος να υπάρξει μείωση της συνταγογράφησης φαρμάκων προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η αλόγιστη και άσκοπη χρήση σκευασμάτων.

Σε ότι αφορά το πλαφόν φαρμάκων ανά ασθενή που είχε συζητηθεί – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.grδεν αναμένεται να εφαρμοσθεί καθώς από τις μελέτες που έγιναν φάνηκε ότι δεν θα αποδώσει ως μέτρο, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ εντείνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων ώστε να εξασφαλισθούν γενναίες εκπτώσεις.

Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να εξασφαλιστούν ακόμη καλύτερες τιμές για να περιορισθεί η υπέρβαση της δαπάνης. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνουν διαπραγματεύσεις και για νέες κατηγορίες θεραπειών.

Να σημειωθεί ότι όλες οι αλλαγές στα φάρμακα θα προωθηθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button