ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Έρχονται τα rapid test και στα Κέντρα Υγείας

Τα γρήγορα τεστ αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και στα Κέντρα Υγείας

Εργαστηριακός έλεγχος με ταχύτατους ρυθμούς (rapid test )επιδιώκεται να ενταχθεί και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου ακόμη και εν μέσω lockdown να διευκολυνθεί η ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων.

Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν και σε αρκετά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων, τα ειδικά αναλώσιμα προκειμένου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ξεκινήσει τα rapid test. Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει το υπουργείο Υγείας: “Κικίλιας: 130.000 rapid tests στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας”

Μέχρι σήμερα στα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούνται μόνο τα PCR test τα οποία όμως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγάλουν αποτέλεσμα.
Μάλιστα η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς τα δείγματα από τα Κέντρα Υγείας αποστέλλονται μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών είτε σε νοσοκομεία που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαστήρια είτε σε άλλα εξειδικευμένα κέντρα.

Συνέπεια όμως είναι να καθυστερούν ακόμη και 2 και 3 24ωρα τα αποτελέσματα και στο διάστημα αυτό οι πολίτες που μπορεί να είναι και θετικοί κυκλοφορούν κανονικά.

Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σήμερα στη χώρα μας διενεργούνται ακόμη και 30.000 τεστ για τον κορονοϊό ημερησίως.

Κρούσματα κορονοϊού και στον ΕΟΠΥΥ

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενεργείας δειγματοληπτικών ελέγχων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα εκσυγχρονίστηκε ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε μοριακούς αναλυτές. Συνολικά 34 Μοριακοί Αναλυτές υπάρχουν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΕΑ, ενώ έχουν προστεθεί και μηχανήματα μοριακού ελέγχου με λήψη δείγματος σιέλου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button