ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Φόβοι για 3ο κύμα μετά τις 15 Ιανουαρίου – Τι θα κρίνει την άρση των μέτρων

Οι φόβοι των ειδικών για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων μετά τα μέσα Ιανουαρίου

Από το τι θα συμβεί τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι θα κριθεί και το πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown.
Ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν να περάσουν 7 με 10 ημέρες από την αλλαγή του χρόνου και τα ρεβεγιόν που θα γίνουν, ώστε να διαπιστώσουν πως κινείται η επιδημιολογική καμπύλη στην χώρα.

Οι φόβοι

Πολλοί επιστήμονες πάντως της επιτροπής των ειδικών, όπως μεταφέρουν στο HealthReport.gr εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι εξαιτίας της κόπωσης των πολιτών, η κατάσταση θα ξεφύγει τη Πρωτοχρονιά και είναι πιθανό να έχουμε νέο 3ο κύμα της πανδημίας. Είναι οι ίδιοι ειδικοί που διατυπώνουν και επιφυλάξεις ή είναι απολύτως αρνητικοί στο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία καταγραφεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κοντά στις 15 Ιανουαρίου, θα πάνε πίσω όλα τα σχέδια για σταδιακή άρση των μέτρων από το τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου και μετά να αφήσει σιγά σιγά να λειτουργήσει η αγορά. Μάλιστα εάν όλα πάνε καλά θεωρείται πιθανό να δοθεί ακόμη και το πράσινο φως για άνοιγμα της εστίασης περί τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά με απολύτως αυστηρά μέτρα και πολύ λιγότερα άτομα από αυτά που επιτρέπονταν πριν το 2ο lockdown, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Βέβαια προς ώρας τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να μπει σε μία φάση χαλάρωσης αφού είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν περιοχές που δεν παρουσιάζουν καμία μείωση στα κρούσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown. Διαβάστε όλες τις περιοχές ΕΔΩ: «Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 8 περιοχές που εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο» – Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς»

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, για τις οποίες πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι θα έχουμε ανατροπή στην επιδημιολογική εικόνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button