ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Φρένο στα μοριακά τεστ- Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αφού ζητά να διακοπεί η αποστολή δειγμάτων για τεστ από δεκάδες Νοσοκομεία όλης της χώρας,

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.HealthReport.gr το ΕΚΕΑ, όπως μετέφεραν υψηλόβαθμες πηγές βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση καθώς δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πρόκειται για το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορονοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα.

Μην στέλνεται άλλα δείγματα για τεστ

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του το ΕΚΕΑ που απέστειλε στις πιο κρίσιμες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Το θέμα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή!

Όπως υποστηρίζουν οι κκ Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.

Σε αναμονή

Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα. «Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Χρονίζουν τα προβλήματα στο ΕΚΕΑ

Όμως φαίνεται πως δεν είναι σημερινό το φαινόμενο το ΕΚΕΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του www.HealthReport.gr για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.

Το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ.Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το www.HealthReport.gr Κορονοϊός: Έρχονται νέες συμβάσεις στα νοσοκομεία με Παστέρ και ΕΚΠΑ για τα τεστ στους υγειονομικούς

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σήμερα το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και μπορεί να φθάσει και τα 50 με 60 ευρώ.

.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button