ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις – Tι ισχύει για τη μεταδοτικότητα και τις μάσκες

Τι ακριβώς είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός: Γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις – Tι ισχύει για τη μεταδοτικότητα και τις μάσκες

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, ανησυχούν την διεθνή κοινότητα.

Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται, ενώ παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. 

Τι είναι οι μεταλλάξεις

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν τροποποιήσεις που συμβαίνουν όταν ο ιός αναπαράγεται.Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πολλαπλές μεταλλάξεις του κορονοϊού από την εμφάνισή του, στην μεγάλη πλειονότητά τους χωρίς επιπτώσεις, αλλά ορισμένες είναι πιθανόν ότι προσφέρουν μεγαλύτερη επιβίωση στον ιό και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή συνδυασμός παραγόντων;

Πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες  βασίζονται κυρίως σε μαθηματικά μοντέλα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βρετανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποτιμηθούν με βεβαιότητα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το γεγονός ότι οι μολύνσεις από τα στελέχη αυτά είναι σοβαρότερες», σημειώνει το ECDC.

Μάσκα και άλλα μέσα αντιμετώπισης

Σε ατομικό επίπεδο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, βάσει της υπόθεσης ότι οι μεταλλάξεις αυτές μεταδίδονται ευκολότερα, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο σχολαστικοί στην εφαρμογή όλων των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης μάσκας, της απολύμανσης των χεριών, του εξαερισμού των κλειστών χωρών.

Για την υπόθεση μάσκα και το κατά πόσο οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, θέση πήρε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανέφερε ότι:

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button