ΔιαβήτηςΕιδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών με COVID-19 φαίνεται να αναπτύσσει Σακχαρώδη Διαβήτη

Ολοένα και περισσότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η νόσος COVID-19 πιθανόν πυροδοτεί την εκδήλωση Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) σε ασθενείς χωρίς ιστορικό, ενώ προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Metabolism» απέδειξε ότι ο νέος κορονοϊός επιτίθεται άμεσα στο πάγκρεας, μολύνοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν τη ζωτική ορμόνη ινσουλίνη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με Covid-19 και γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές για την εμφάνιση διαβήτη μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Το πάγκρεας εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες: παράγει ένζυμα σημαντικά για την πέψη και δημιουργεί ορμόνες (ινσουλίνη και γλυκαγόνη) που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο και οι νεκροψίες δείχνουν πως ο κορονοϊός μολύνει τα παγκρεατικά κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδια τους και τις λειτουργίες τους.

Τα νέα ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button