Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Γιατί «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες στο 2ο κύμα

Ποιες εξηγήσεις δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες

Ο κορονοϊός στο δεύτερο κύμα φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες. Μια εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη νέα και ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Στρέιν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Έξτερ: « τώρα ο ιός είναι πιο μολυσματικός, κατά συνέπεια χρειαζόμαστε αρκετά χαμηλότερη ποσότητα για να νοσήσουμε, κατά συνέπεια, τα άτομα που στο παρελθόν ήταν απίθανο να νοσήσουν (όπως οι νεαρές γυναίκες), έγιναν ξαφνικά ευάλωτες»

Μάλιστα ο ίδιος προειδοποίησε επίσης και για μια αλλαγή συμπεριφοράς στη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι: «Οι νεότεροι ασθενείς, κυρίως οι λευκές γυναίκες, έχουν παρασυρθεί από μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας….Ακούγοντας σε τακτική βάση ότι είναι μία κατηγορία χαμηλού κινδύνου, πιθανόν εκτίθενται περισσότερο σε κίνδυνο».

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας το 61% των θανάτων ήταν άνδρες και το 39% ήταν γυναίκες. Τώρα όμως, το 57% των θανάτων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά το ποσοστό θνητότητας κλείνει με τους επιστήμονες να προβληματίζονται για την τάση αυτή.

Μάσκες τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη

Μήπως φταίει το ένζυμο ACE2

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αίμα των ανδρών διευκολύνει τη μόλυνση των κυττάρων από τον κορονοϊό.Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2 – το οποίο χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα και να αρχίσει να αναπαράγεται.

Για τον καθηγητή Στρέιν: «Όσο περισσότερο υψηλά είναι τα επίπεδα αυτού του ενζύμου, τόσες λιγότερες είναι η πιθανότητες να νοσήσει κανείς». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι, το νέο στέλεχος μπορεί να είναι ευκολότερο να προκαλέσει ασθένεια σε εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα ACE2.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button