Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Γιατί είναι απαραίτητο το συχνό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών

Τι έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ιδίως σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

«Οι ιστοί του στόματος μπορεί να δράσουν ως «δεξαμενή αναπαραγωγής» του κορονοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Αίγυπτο. «Ο κορονοϊός μπορεί να δημιουργήσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται πολύ καλή στοματική υγιεινή, τόσο πριν όσο και μετά τη μόλυνση από αυτόν».

Η νέα μελέτη

Για να εξετάσουν την συσχέτιση της στοματικής υγιεινής με την σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, οι ερευνητές μελέτησαν 85 εθελοντές με καρδιοπάθεια και επιβεβαιωμένη COVID-19.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια. Εξέτασαν επίσης το ιατρικό ιστορικό τους και τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος. Μεταξύ άλλων εξέτασαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CPR). Είναι μία ουσία στο αίμα που αποτελεί δείκτη φλεγμονής κάπου στο σώμα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) σε ανακοίνωσή της, η φτωχή στοματική υγεία στους εθελοντές αυτούς συσχετίστηκε:

Με πιο σοβαρή μορφή της COVID-19

Με πιο μακρά ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για τους καρδιοπαθείς που μολύνει ο κορονοϊός.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

«Απλά μέτρα όπως το σχολαστικό, καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητα. Ειδικά στους ασθενείς με καρδιοπάθεια ενδέχεται να δρουν προστατευτικά έναντι της σοβαρής COVID-19, μειώνοντας ενδεχομένως τη βαρύτητά της», τόνισε ο Dr. Basuoni.

Και συνέστησε σε όλους, πρωτίστως στους καρδιοπαθείς, να μην αμελούν την φροντίδα των δοντιών τους και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button