ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: H Moderna μηνύει τις Pfizer/BionTech για κλοπή πατέντας των mRNA εμβολίων

H Moderna κατέθεσε μήνυση κατά των Pfizer/BionTech για το εμβόλιο κορονοϊού

Οικονομικός πόλεμος ξέσπασε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Μετά από ένα περίπου χρόνο η Moderna αποφάσισε να  μηνύσει την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech με το σκεπτικό ότι αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η ίδια είχε αναπτύξει πριν από την πανδημία

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν κατά 1,4% πριν χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης, ενώ η BioNTech σημείωσε πτώση περίπου 2%.

Η αγωγή, η οποία ζητά απροσδιόριστη χρηματική αποζημίωση, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ανέφερε η Moderna σε σχετική της ανακοίνωση.

«Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA που πρωτοπορήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.

«Πιστεύουμε ότι η Pfizer και η BioNTech αντέγραψαν παράνομα τις εφευρέσεις της Moderna και συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν χωρίς άδεια», δήλωσε η επικεφαλής νομική διευθύντρια της Moderna, Shannon Thyme Klinger.

Η Moderna Inc (MRNA.O), μόνη της, και η σύμπραξη της Pfizer Inc (PFE.N) και της BioNTech SE (22UAy.DE) ήταν δύο από τις πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλιο για την Covid-19.

Το χρονικό

H μόλις μιας δεκαετίας εταιρεία Moderna, με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, είχε καινοτομήσει στην τεχνολογία εμβολίων με αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που επέτρεψε την ανάπτυξη του εμβολίου για την Covid-19 με πρωτοφανή ταχύτητα.

Μια διαδικασία έγκρισης που προηγουμένως διαρκούσε χρόνια ολοκληρώθηκε μέσα σε μήνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο επίτευγμα των εμβολίων mRNA, τα οποία διδάσκουν στα ανθρώπινα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.

Η BioNTech με έδρα τη Γερμανία είχε επίσης εργαστεί σε αυτόν τον τομέα όταν συνεργάστηκε με τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορήγησε άδεια επείγουσας χρήσης για το εμβόλιο COVID-19 πρώτα στην Pfizer/BioNTech τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, στη Moderna.

Το εμβόλιο COVID της Moderna – το μοναδικό εμπορικό προϊόν της – απέφερε φέτος έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απέφερε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε αντιγράψει τις πατέντες της Μοderna και ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Back to top button