ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Ηχηρό «καμπανάκι» από ειδικούς για ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και covid 19 – Πώς θα προστατευτούμε

Μεγάλη ανησυχία από την πιθανή ταυτόχρονη κυκλοφορία Covid-19 και γρίπης

Ηχηρό «καμπανάκι» από τους ειδικούς για ταυτόχρονη κυκλοφορία του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών παθήσεων και ιδιαίτερα της γρίπης.

Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, που πέρυσι δεν έκανε αισθητή την παρουσία του φέτος είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και το στέλεχος Δέλτα. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου κινήθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Πάντως όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου δεν θα πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης γιατί:

-Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.

– Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19.

– Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη.

Πώς θα προστατευτούμε

Υπό το πλαίσιο της άμεσης απειλής και της αυξημένης πίεσης που θα επιφέρει η γρίπη στα συστήματα υγείας, είναι διπλά σημαντικό οι πολίτες φέτος να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό για να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους αναφέρουν οι ειδικοί.

Επίσης συστήνουν:

Χρήση της μάσκας

τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Διατήρηση αποστάσεων, τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους

Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button