Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠαιδί

Κορονοϊός και παιδιά: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα – Νέα δεδομένα

Εξάντληση, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά, με ορισμένα να εμφανίζουν και βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Το βρετανικό NHS αναφέρει τρία συμπτώματα ως κύρια συμπτώματα του κορονοϊού σε ενήλικες και παιδιά: τον υψηλό πυρετό, τον επίμονο βήχα και την απώλεια ή αλλαγή των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης.

Από την άλλη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνς (Queen’s) του Μπέλφαστ επιβεβαίωσαν ότι τα στομαχικά συμπτώματα αποτελούν κάτι συχνό στα παιδιά. «Η διάρροια και οι εμετοί αποτελούν καλύτερη πρόγνωση από τον βήχα ή τις αλλαγές στην όσφρηση ή τη γεύση. Αν θέλουμε πραγματικά να διαγνώσουμε τη λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά, πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε από τη διάρροια και τους εμετούς και όχι από τα συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τομ Γουότερφιλντ.

“Μακρά Covid-19” και στα παιδιά

Η λοίμωξη από κορονοϊό με συμπτώματα που επιμένουν επί εβδομάδες ή και μήνες, γνωστή ως “μακρά Covid-19”, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά, όχι μόνο σε ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα.

– Τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τη διάγνωση, μόνο το 42% -τέσσερις στους δέκα- είχαν αναρρώσει πλήρως.

– Περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στο 43% των περιπτώσεων αυτά τα συμπτώματα τους δημιουργούσαν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

– Περίπου το ένα στα τρία παιδιά είχε ακόμη ένα έως δύο συμπτώματα, ενώ ένα στα πέντε είχε τρία ή περισσότερα συμπτώματα.

– Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν η αϋπνία (19%), οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι πόνοι στο στήθος (15%), η ρινική συμφόρηση (12%), η κόπωση (11%), οι μυϊκοί πόνοι (10%), η δυσκολία συγκέντρωσης (10%) και οι πόνοι στις αρθρώσεις (7%).

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button