ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για 6 περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – Γιατί η Δυτική Αττική έχει περισσότερα κρούσματα

Τι διαπιστώνουν οι ειδικοί για τις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο για ειδικούς και αρχές ο κορονοϊός σε όλη τη χώρα, παρότι η επιδημία φαίνεται να είναι σε φάση συρρίκνωσης. Άλλωστε τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σταθεροποίηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες γεγονός που αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κυρίως επειδή η εμβολιαστική κάλυψη είναι περιορισμένη.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σε 6 περιοχές το ιικό φορτίο είναι υψηλό.

Ειδικότερα οι περιοχές αυτές είναι: Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και Ηλεία.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι σε περιοχές με υψηλό ρυθμό εμβολιασμών, δεν παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου ότι στην Αργολίδα παρά το υψηλό επιδημιολιγκό φορτίο, τα κρούσματα είναι λιγότερα καθώς οι κάτοικοι έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 55% ειδικά όσοι είναι άνω των 50 ετών. Στην Πιερία ο εμβολιασμός δεν έχει ξεπεράσει το 40%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δυτική Αττική όπου μόνο το 40% των κατοίκων έχει εμβολιασθεί με συνέπεια όλες οι περιοχές να έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο και κρούσματα.

10 φορές υψηλότερος ο κίνδυνος

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει καλά αφού πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», ενώ πρόσθεσε : «Μας ενδιαφέρει να πιάσουμε το 100% για τις μεγάλες ηλικίες και τους ευπαθείς».

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Άλλωστε όπως εξήγησε: «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες», κάνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button