ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: «Κλείδωσε» η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους – Οι πιθανότητες για νέο lockdown

Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν τη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι πολίτες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ήδη πάντως τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ τα περισσότερα μέλη της επιτροπής αναμένουν έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Άλλωστε θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι η διασπορά από τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, θα μεταφερθεί στα αστικά κέντρα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με το άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, αφού η μετάλλαξη Δέλτα εκτιμούν ότι θα σαρώσει και τα παιδιά.

Το πρώτο μέτρο

Ως πρώτο μέτρο πάντως που έχουν ήδη συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης – λένε πηγές του HealthReport.gr – είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Κάτι που αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να είναι σαν τη σημερινή. Κοντά στις 15 Σεπτεμβρίου οι ειδικοί έχουν θέσει την ημερομηνία ορόσημο πριν δώσουν το πράσινο φως για μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της Αττικής προτείνουν οι ειδικοί

Και αυτό διότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πολίτες δεν κρίνουν ως απαραίτητη τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, γι αυτό και θα οδηγηθούν στην γενική χρήση.

Βέβαια στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός – μεταφέρουν πηγές στο HealthReport.gr – καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις κυρίως από τους εμβολιασμένους, που σύμφωνα με τα προνόμια που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ήταν ένα από αυτά η μη χρήση μάσκας δηλαδή.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι υπάρχουν μέλη στην επιτροπή των ειδικών που θεωρούν πως η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δεν ωφελεί αφού ο ιός δεν έχει αποδεχθεί ότι μεταδίδεται με τον αέρα όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Τα lockdown

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα να επανέλθει ένα lockdown από τον Οκτώβριο, μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να το έχει αποκλείσει όπως και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, όλα όμως φαίνεται πως είναι ανοικτά.

Εξάλλου το θέμα έχει συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο – μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr -έστω κι αν η οικονομία δεν αντέχει.

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πάλι lockdown αλλά για μικρό χρονικό διάστημα εξετάζεται για την περίπτωση που οι κλίνες ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες covid γεμίσουν ασφυκτικά στις μεγάλες πόλεις και ενώ θα έχει αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, και πάλι δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Να σημειωθεί πάντως ότι όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία φτάνει στο 68%. Ειδικότερα, στην Αττική είναι 67%, στη Θεσσαλονίκη 71,2% και στην Κρήτη 79,5%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button