ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Μάχη κατά του κορονοϊού με τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη αλλά και μεταξύ πολλών άλλων χωρών διαθέτει η Ελλάδα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Σε μία περίοδο όπου οι υγειονομικοί αποδεικνύονται πιο απαραίτητοι από ποτέ, η Ελλάδα διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δηλωθεί.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους γεγονός που την καθιστά 7η χώρα από …το τέλος σε κατάταξη ανάμεσα σε 38 κράτη που έχουν δηλωθεί στον ΟΟΣΑ.

Σε κάπως χειρότερη θέση από τη χώρα μας είναι το Μεξικό με 2,9 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, ακολουθεί η Κίνα με 2,7 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, η Τουρκία με 2,3 , η Ινδία με 1,5, η Κολομβία με 1,3 ενώ τελευταία χώρα ανάμεσα στις 38 είναι η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2019) η χώρα με τους περισσότερους νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους είναι η Νορβηγία με 18, ακολουθεί η Ελβετία με 17,6 ανά 1000 κατοίκους, η Ισλανδία με 15,5 νοσηλευτές, ενώ στην 4η θέση με τους περισσότερους νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους είναι η Γερμανία με 13.2.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Όλα αυτά βέβαια ίσως να μην είχαν την ίδια σημασία εάν καταγράφονταν σε μία κανονική περίοδο και όχι σε πανδημία, αφού σήμερα το δημόσιο σύστημα παραμένει αποδυναμωμένο αλλά καλείται να αντιμετωπίσει μία δραματική υγειονομική κρίση.

Πιθανώς γι αυτό και να επισπεύδονται οι μόνιμοι διορισμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας: «Κικίλιας: Μονιμοποιούνται οι επικουρικοί νοσηλευτές – Με αξιολόγηση οι επικουρικοί γιατροί»

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείο Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.

Στο ΕΣΥ με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας).

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν αν αποδειχθεί ισχυρό το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διορισμοί εξπρές γιατρών στα νοσοκομεία – Τι προβλέπει τροπολογία για όσους δίνουν εξετάσεις ειδικότητας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button