Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός – Μάσκα: Πως να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά της

Η σωστή εφαρμογή και όχι ο αριθμός στρωμάτων προστατευτικού υλικού είναι η κίνηση-ματ για μεγαλύτερη προστασία έναντι του κορονοϊού κατά τη χρήση διπλής μάσκας.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διπλή μάσκα αποδείχτηκε δύο φορές αποτελεσματικότερη στην παρεμπόδιση των σωματιδίων του  κορονοϊού, αποτρέποντας την είσοδό τους στον οργανισμό μέσω των αναπνευστικών οδών αλλά μόνο όταν η εφαρμογή στο πρόσωπο δεν άφηνε επικίνδυνα κενά-σημεία εισόδου για τον ιό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική βελτίωσε την παρεμπόδιση των σωματιδίων κατά 20%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο όταν η χειρουργική ενισχύθηκε με μια μάσκα τύπου περιλαίμιο.

Ουσιαστικά, οι υφασμάτινες μάσκες πετύχαιναν την εξάλειψη πιθανών κενών από τη χειρουργική μάσκα πιέζοντας την στον πρόσωπο. Η ανάποδη χρήση σημείωσε αποδοτικότητα μόλις 16% καλύτερη ενώ, τέλος, δύο «χαλαρές» μάσκες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία μίας καλά εφαρμοσμένης μάσκας, ανέφερε η Δρ Sickbert-Bennett, επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

«Οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η υφή τους να εξασφαλίζει υψηλής απόδοσης φιλτράρισμα. Ωστόσο η εφαρμογή τους δεν είναι πάντα τέλεια», σχολίασε η Δρ Sickbert-Bennett. Αν και το μοναδικό πρόσωπο κάθε ανθρώπου επηρεάζει την εφαρμογή της μάσκας, τα δεδομένα έως σήμερα για τη χρήση της χειρουργικής από τον γενικό πληθυσμό της αποδίδουν 40-60% αποτελεσματικότητα έναντι των σωματιδίων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ενώ για τις υφασμάτινες το ποσοστό προστασίας ανέρχεται σε 40%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button