ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Τι μελετάται

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον κορονοϊό

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγραφούν τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κριθεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αναχαίτηση του κορονοϊού ή όχι.

Μέτρα που θα έχουν και οριζόντιο χαρακτήρα (όπως οι μάσκες) αλλά και τοπικό, με βάση τα επιδημιολογικά επιβάρυνση της κάθε περιοχές. Ήδη οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας μελετούν τις τελευταίες καταγραφές, ώστε να μπορέσουν να αποφανθούν με βεβαιότητα.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Οι ειδικοί αναμένεται να κάνουν την τελική τους εισήγηση την Τετάρτη οπότε και έχει προγραμματισθεί να γίνει τηλεδιάσκεψη με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μέχρι τότε οι ειδικοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους ώστε να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα, δεδομένου ότι είναι και 25 άτομα.
Οι λοιμωξιολόγοι πάντως θα μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου όλη την εικόνα που έχουν μετά και το πέρας του Δεκαπενταύγουστου, καθώς ήδη έχει επιστρέψει το πρώτο κύμα όσων είχαν πάει διακοπές.

Ήδη άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα αν χρειασθεί. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είπε ο πρωθυπουργός: «Μητσοτάκης για κορονοϊό: Κόκκινος συναγερμός για τα κρούσματα σε νέους- Νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, αν κριθεί αναγκαίο»
Γι αυτό και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι σε επαγρύπνηση.

Βέβαια για τις επόμενες 10 ημέρες υπάρχει κρισιμότητα αφού οι αρχές καταγράφουν την πορεία των νέων κρουσμάτων που προκύπτουν από όσους έχουν προσβληθεί στα νησιά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους, ή να υπάρξει αυστηρότατη σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα εάν υπάρχει συνωστισμός ή όχι.

Σε ότι αφορά την εξ αποστάσεως εργασίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα ισχύσει και από τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθεί σε διάφορους κλάδους. Ούτως ή άλλως η τηλεργασία μπορεί να γίνεται σήμερα σε εταιρείες που είναι εφικτό και για τους επόμενους δύο μήνες, με βάση παλαιότερη απόφαση.

Όμως αν συνεχισθεί η «επέλαση» του κορονοϊού, είναι πιθανό να υπάρξουν και πάλι μίνι τοπικά lockdown σε αστικά κέντρα, όπως έγινε σε διάφορα νησιά μέσα στο καλοκαίρι.

Τα τεστ

Κατά τα άλλα ο ΕΟΔΥ αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να αυξήσουν τα τεστ στον πληθυσμό αλλά αυτή τη φορά στα αστικά κέντρα για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούντα 103 Κ.ΟΜ.Υ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ κάνοντας επιτόπιους εργαστηριακούς ελέγχους, ενώ τα δείγματα μεταφέρονται με 81 οχήματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button