ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός – Μετάλλαξη: Συνεχίζεται ο παγκόσμιος συναγερμός για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα – Τι εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος για τα εμβόλια

Μπορούν άραγε οι επιστήμονες να τροποποιήσουν τα εμβόλια για να είναι αποτελεσματικά και στη νέα μορφή του κορονοϊού

Παρά την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του κορονοϊού, οι επιστήμονες φαίνεται πως είναι καθησυχαστικοί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Όλες οι χώρες όμως είναι πλέον σε απόλυτο συναγερμό και η μία μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου κατεγράφη πρώτα η μεταλλαγμένη μορφή του κορονοϊού.

Ήδη βέβαια η πιο ανθεκτική μορφή του κορονοϊού έχει «ταξιδέψει» σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και είναι άγνωστο τι θα πράξουν περαιτέρω οι κυβερνήσεις για να συγκρατήσουν τη νέα μορφή της πανδημίας.

Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στη χώρα μας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι θα ισχύει πια για τους ταξιδιώτες από την Αγγλία: «Κορoνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα για αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο»

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο

Ο γνωστός καθηγητής οικονομικών της υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος πάντως είναι καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Για τεστ κορονοϊού και στα Κέντρα Υγείας

Όπως εξηγεί: Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανακοίνωσε περιορισμούς επιπέδου 4 για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και δεν απάντησε στην ερώτηση αν τα μέτρα αυτά μπορεί να παραταθούν μέχρι και το Μάρτιο. Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η οδηγία είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι.

Κανείς δεν μπαίνει ή δεν φεύγει από τη ζώνη 4 προς άλλες περιοχές. Κλείνουν γυμναστήρια και χώροι διασκέδασης και σχεδόν όλα τα καταστήματα. Επιτρέπονται συναντήσεις με μέλη άλλης οικογένειας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και θα δουλεύουν από το σπίτι όλοι πλην αυτών που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες).

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως αναφέριε ο Ηλίας Μόσιαλος, σύμφωνα με την βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν.

Τα νέα χαρακτηριστικά για τα rapid test

Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.

Οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button