Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Μία ή δυο μάσκες προστατεύουν καλύτερα –  Τι λένε οι ειδικοί

Τι λένε ειδικοί από τις ΗΠΑ

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν φορώντας δύο μάσκες πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν μεγαλύτερη προστασία.

Οι έως τώρα μελέτες με τις μάσκες έχουν δείξει ότι στις υφασμάτινες, πιο αποτελεσματικές είναι όσες αποτελούνται από δύο ή περισσότερες στοιβάδες. Αν μάλιστα το ύφασμα έχει σφιχτή πλέξη, τότε διηθεί (φιλτράρει) πιο αποτελεσματικά τα σταγονίδια της αναπνοής.

Η ταυτόχρονη χρήση περισσότερων μασκών «λογικά θα παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα, εάν το ύφασμα έχει φτωχή ποιότητα», τονίζει ο Dr. Segal καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα.

Ανάλογη άποψη έχει και ο Dr. Amesh A. Adalja, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Ο στόχος της μάσκας είναι να δημιουργήσει έναν φραγμό», εξηγεί. «Αν κάποιος χρησιμοποιεί κακής ποιότητος μάσκες, ίσως μπορεί να προστατευθεί περισσότερο εάν τις φοράει δύο-δύο. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που όλοι χρειάζονται».

«Η αξία αυτής της τακτικής, όμως, δεν έχει μελετηθεί. Είναι πιθανό οι διπλές μάσκες να παρέχουν κάποια πρόσθετη προστασία και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς τα μέσα και προς τα έξω). Προς το παρόν, όμως, η χρήση τους δεν συνιστάται από τους αρμόδιους επιστημονικούς οργανισμούς».

Οι διπλές μάσκες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και σε χώρους υψηλού κινδύνου όπως οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, πρόσθεσε η Dr Aline Holmes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Rutgers.

Πόσο ασφαλείς είναι

Είναι, όμως, ασφαλής η χρήση διπλής μάσκας; «Δεν πρόκειται να πάθει κάποιος κάτι, εφ’ όσον οι δύο μάσκες δεν εμποδίζουν την αναπνοή του», είπε ο Dr. Adalja. «Αν, όμως, αισθάνεται ότι η τοποθέτηση της δεύτερης μάσκας περιορίζει με κάποιον τρόπο την αναπνοή του, πρέπει να την αφαιρέσει αμέσως».

Τι να μην ξεχνάτε

Ανεξάρτητα πάντως από τον αριθμό των μασκών που φοράτε, πάλι πρέπει να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας. Να πλένετε/απολυμαίνετε συχνά και σχολιαστικά τα χέρια σας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button