ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca με αφορμή πιθανές παρενέργειες – Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών

Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Νέες οδηγίες προς τους γιατρούς μέσω του φύλλου οδηγιών του εμβολίου της AstraZeneca εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς της Ευρώπης τους οποίους υιοθετεί και η χώρα μας.

Ειδικότερα με αφορμή τις περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε καταρχάς πως πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο δεν είναι ακόμη σαφές εάν όντως προκαλεί το ζήτημα των θρομβώσεων. Εξήγησε μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά σε 17 εκατ. δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Άλλωστε όπως εξήγησε οι κλινικές μελέτες και οι σχετικές καταγραφές συνεχίζονται.

Παρ αυτά τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα σε συνεργασία με την AstraZeneca πρόσθεσαν νέες οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι νέες οδηγίες

Συγκεκριμένα, τα αρμόδια όργανα πρόσθεσαν στο φύλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση και αναγράφονται πλέον λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για μια κατάσταση που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν θρομβώσεων.

(ΦΩΤΟ αρχείου)

Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται περίπου μετά από 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ύποπτα είναι:

-ασυνήθη σε σχέση με τους εμβολιασμούς που γίνονται

-έντονο θωρακικό άλγος

-κοιλιακό άλγος

-κεφαλαλγία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button