Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Οι 3 απλές συνήθειες που σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης

Ποιες είναι οι απλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού;

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορoνοϊός: Οι 3 απλές συνήθειες που σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης

Υιοθετώντας απλές καθημερινές συνήθειες είναι δυνατόν να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, τονίζουν, αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι απαραίτητες και όταν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο. Ακόμα και με υψηλή αποτελεσματικότητα και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού θα χρειαστούν μερικοί μήνες ώστε να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης».

Στις απλές καθημερινές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

η χρήση μάσκας,

η σωματική απομάκρυνση,

το πλύσιμο των χεριών,

η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων,

η ανίχνευση και η απομόνωση των κρουσμάτων,

η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς

και όρια στις συναθροίσεις.

Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα στην περίπτωση που ένα εμβόλιο έχει μέτρια αποτελεσματικότητα ή δεν εμβολιαστεί ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού.

 

 

 

 

 

 

Χρήση μάσκας οφέλη

Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα είναι σημαντικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Η εφαρμογή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας έχει συσχετιστεί με μείωση στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα, μέχρι τις 22 Μαΐου 2020 είχαν αποτραπεί τουλάχιστον 200.000 νέες λοιμώξεις με τη χρήση μάσκας.

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων με συνήθη εμβέλεια τα 2 μέτρα. Ωστόσο η μετάδοση είναι δυνατή και μέσω αερολύματος με αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η χρήση μάσκας προσφέρει ένα φυσικό φραγμό και αποτρέπει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα αναπνευστικά σωματίδια δεν παράγονται μόνο και το βήχα και το πτέρνισμα αλλά και κατά την ομιλία και την αναπνοή. Χαρακτηριστικά έχει δειχθεί ότι 1 λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παράξει πάνω από 1000 αερολύματα που φέρουν ιικά σωματίδια και τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα σε ένα κλειστό, μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Δεδομένου ότι έως και το 45% των ανθρώπων έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί αλλά μπορεί να μεταδίδουν τον ιό, καθίσταται αναγκαία η γενική χρήση μάσκας στην κοινότητα.

Με την έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, θα αυξηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η αναγκαιότητα της συνεχούς χρήσης της μάσκας και σε κλειστούς χώρους, και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Η χρήση μάσκας θα πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες ώστε να προληφθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2, όπως η σωματική απομάκρυνση, το πλύσιμο των χεριών, ο επαρκής αερισμός των χώρων και η αποφυγή των συναθροίσεων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button