ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Οι 3 φόβοι των ειδικών για 6ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι- Υψηλότερο από πέρσι το ιικό φορτίο

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για 6ο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις άκρως μεταδοτικές υπομεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 οι οποίες εμφανίζουν ανοδική πορεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.

Τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση, αντιθέτως είναι σταθερά πάνω από τις 6.000 ενώ το ιικό φορτίο φαίνεται ότι είναι ήδη υψηλότερο έναντι της περασμένης χρονιάς.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα παρουσιάσουν αυξητική πορεία. Μάλιστα πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε ότι τα μοντέλα δείχνουν θα υπάρξει ένα θερινό κύμα κορονοϊού.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει επιγραμματικά τους φόβους στις εξής τρεις αιτίες:

Στο μεγάλο ποσοστό επαναλοιμώξεων σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού

Στη ραγδαία εξάπλωση των υπομεταλλάξεων της Όμικρον σε όλη τη χώρα

Στην εξασθένηση της τρίτης δόσης για τους περισσότερους.

Διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά την ανοσία και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

Πέταξαν τις μάσκες

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ.Γκάγκα λέει ότι ακολουθούμε και στην χώρα μας τα μέτρα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο.

«Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει την μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε την μάσκα. Δυόμισι χρόνια μετά δεν γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button