ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Οι φόβοι των ειδικών για τη συνύπαρξη covid και γρίπης – Οι ανησυχίες για το ΕΣΥ

Εντείνονται οι ανησυχίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για το επόμενο διάστημα καθώς αναμένονται και περιστατικά γρίπης

Όσο κι αν το lockdown έχει περιορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις των πολιτών, οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να υπάρχει μετάδοση και του ιού της γρίπης. Παρότι υπάρχει πανδημία και σ αυτές τις περιπτώσεις κυρίαρχος ιός είναι ο κορονοϊός, δεν φαίνεται ότι και η γρίπη θα μας ξεχάσει φέτος.

Η συννοσηρότητα

Η συννοσηρότητα γρίπης και κορονοϊού ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς, κυρίως για το πως θα ανταπεξέλθει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι σχετικές συζητήσεις άλλωστε – όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – είχαν αρχίσει να γίνονται ανάμεσα στους ειδικούς της επιτροπής ήδη από το τέλος καλοκαιριού. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Οι φόβοι των ειδικών για συννοσηρότητα γρίπης και κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο – Τι συνιστούν»

Πάντως με βάση τον ΕΟΔΥ, οι μήνες κατά τους οποίους εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση ο ιός της γρίπης στην χώρα μας είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ενώ αρχίζει να κάμπτεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Ανησυχία για τα τεστ

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τις αρμόδιες αρχές είναι στην περίπτωση που αρχίσουν να εμφανίζονται τα περιστατικά γρίπης, εάν οι πολίτες θα σπεύδουν στις μονάδες υγείας για να υποβληθούν σε τεστ, νομίζοντας ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊο. Στην περίπτωση αυτή εκτιμούν ότι μπορεί να προκληθεί «μπλοκάρισμα» στις δημόσιες μονάδες υγείας όπου γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό.

Νέοι κανόνες για τα rapid test

Άλλωστε τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με αυτά του κορονοϊού και πολλοί θα είναι αυτοί που θα θεωρήσουν ότι πάσχουν από covid.

Φόβοι για τα νοσοκομεία

Μάλιστα όσο χαλάει ο καιρός και η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο, οι αρχές ανησυχούν και για τα νοσοκομεία τα οποία σήμερα είναι σε οριακό σημείο. Στην περίπτωση που χρειασθεί να νοσηλευθούν και ασθενείς με γρίπη, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.
Άλλωστε το λιγοστό προσωπικό αλλά και οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ προορίζονται σήμερα κυρίως για τον κορονοϊό, δεδομένης και της επιθετικής τάσεις του ιού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button