Κορoνοϊός: Οι τροφές που υψώνουν «ασπίδα» απέναντι στην Covid

Ποια τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid

«Ασπίδα» απέναντι στην Covid φαίνεται ότι υψώνουν ορισμένες τροφές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern καθώς μετά από μελέτη ανακάλυψαν πως ορισμένα τρόφιμα μπορεί να παράσχουν κάποια προστασία εναντίον της Covid.

«Ο κορονοϊός προκαλεί ένα λοιμώδες νόσημα, όπως άλλα παθογόνα προκαλούν πνευμονία ή άλλες λοιμώξεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και η διατροφή το επηρεάζει», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Marilyn C. Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής στο Northwestern.

«Γι’ αυτό τον λόγο θελήσαμε να δούμε εάν ορισμένα τρόφιμα που γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών ασθενειών, θα επηρέαζαν και την Covid-19».

Κορoνοϊός:  Τι εδειξαν οι έρευνες

Όπως διαπίστωσαν, ο καφές και τα λαχανικά παρείχαν προστασία έναντι του νέου κορονοϊού. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα κρεατικά καθιστούσαν τους εθελοντές πιο ευάλωτους στην μόλυνση από αυτόν. Άλλα τρόφιμα (π.χ., φρούτα, τσάι, κόκκινο κρέας) δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο.

Ειδικότερα, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίσθηκε με μείωση κατά 10% του κινδύνου να μας μολύνει ο κορονοϊός. Η κατανάλωση μιας μερίδας λαχανικών (βραστών ή ωμών, εκτός από πατάτες) μείωνε τον κίνδυνο κατά 12%.

Προστατευτική δράση φάνηκε να ασκεί και η διατροφή με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση έστω και μισής μερίδας επεξεργασμένων κρεατικών (π.χ. χοτ ντογκ, αλλαντικών) συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 14%.

 

Λαυρέντης Νεκτάριος:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα