Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Ομοιότητες και διαφορές με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Ο κορονοϊός, η εποχική γρίπη και το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα, όμως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορονοϊός: Ομοιότητες και διαφορές με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Η συνύπαρξη κορονοϊού, εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν  ότι πιθανώς η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω  τους επόμενους μήνες.

Όσοι έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κορονοϊό είναι 5,1 ημέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.

Ο κορονοϊός μεταξύ άλλων εκδηλώνεται με συχνό βήχα, κυρίως ξηρό. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη. Στην περίπτωση του κρυολογήματος ο βήχας είναι ήπιας μορφής. Στον κορονοϊό δεν συναντάται το φτέρνισμα. Στο κρυολόγημα είναι συχνό φαινόμενο

Βαρύτητα θνησιμότητα

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

πυρετός
βήχας
κούραση
απώλεια της όρεξης
ρινική συμφόρηση
πονόλαιμος
πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στην COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Θεραπευτική αγωγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες.

Για τη νόσο COVID-19 δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβολιασμός

Πρόληψη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του εμβολιασμού.

Πολλά στελέχη της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα πιο κοινά στελέχη ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή

Επί του παρόντος οι έρευνες τρέχουν ώστε μεχρι τον Δεκέμβριο να ε διαθέσιμο εμβόλιο για την COVID-19. Ο νέος κορονοϊός είναι νέος και η ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων απαιτεί χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 περιλαμβάνει:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόπο
Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
Να διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται
Να καλύπτεται το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετε
Να ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσία
Να εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόν
Να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button