Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Ορατός ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άνδρες- Νέα έρευνα

Τι έδειξαν έρευνες

Μια διεθνής πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με στόχο την καταγραφή των κλινικών και απεικονιστικών χαρακτηριστικών των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) σε έδαφος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ελέγχθηκαν 136 τεταρτοβάθμια κέντρα από 32 χώρες. Από τους 432 ασθενείς συνολικά, οι 323 (74.8%) είχαν ισχαιμικό ΑΕΕ, οι 91 (21.1%) είχαν ενδοκράνια αιμορραγία και οι 18 (4.2%) είχαν θρόμβωση φλεβών ή φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου. Συνολικά, 183 (42.4%) ασθενείς ήταν γυναίκες και 104 (24.1%) είχαν ηλικία <55 ετών.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι 105 (24.4%) ασθενείς δεν είχαν κανένα γνωστό αγγειακό παράγοντα κινδύνου. Το διάμεσο σκορ βαρύτητας του ΑΕΕ, όπως αυτό μετρήθηκε με την κλίμακα NIHSS, ήταν 9 (με εύρος 4-17).

Μεταξύ 380 ασθενών για τους οποίους υπήρχαν αντίστοιχα δεδομένα, οι 144 (37.8%) είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 στην εισαγωγή τους και το μόνο σύμπτωμά τους ήταν ουσιαστικά η εκδήλωση του ΑΕΕ. Τέλος η βαρύτητα του ΑΕΕ συσχετίσθηκε ανεξάρτητα με τον κίνδυνο μηχανικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών με ΑΕΕ και νόσο COVID-19.

Σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με ΑΕΕ και μελετώντας επιπλέον την επίδραση των γεωγραφικών παραγόντων αλλά και του προϋπολογισμού των δαπανών της κάθε χώρας για την υγεία, φάνηκε ότι στις χώρες με υψηλότερες δαπάνες σε τομείς της υγείας οι ασθενείς είχαν χαμηλότερης βαρύτητας ΑΕΕ (όπως αυτή μετρήθηκε με την κλίμακα NIHSS), ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μηχανική θρομβεκτομή στην οξεία φάση των ισχαιμικών ΑΕΕ, σε σύγκριση με τις χώρες με χαμηλότερες δαπάνες.

Συμπερασματικά, η εκδήλωση ΑΕΕ σε έδαφος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 παρατηρείται σε σχετικά νεότερους ασθενείς και πιο συχνά σε άνδρες.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button