Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πώς αλλάζει η ζωή γυναικών και ανδρών μετά από νοσηλεία με Covid 19- Μελέτη

Τι έδειξε μεγάλη βρετανική μελέτη

Σοβαρές αλλαγές προκαλεί στη ζωή των ανδρών και των γυναικών η νοσηλεία με κορονοϊό. Αν και η επίδραση του κορονοϊού στη σωματική, ψυχική υγεία και στην ικανότητα για εργασία σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ωστόσο μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine ρίχνει άπλετο φως.

Πρόκειται για την έρευνα PHOSP-COVID (Post-hospitalization COVID-19 study), μια πολυκεντρική μελέτη στην οποία εντάχθηκαν ασθενείς άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω COVID-19 και οι οποίοι αξιολογήθηκαν σε διάστημα δύο έως επτά μηνών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 1.077 ασθενείς που εξήλθαν από το νοσοκομείο μεταξύ 5 Μαρτίου και 30 Νοεμβρίου του 2020. Η μέση ηλικία ήταν τα 58 έτη, 36% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και 69% ανήκαν στη λευκή φυλή.

Κορονοϊός: Τι έδειξε η μελέτη

Από τον συνολικό πληθυσμό, το 27% των ασθενών χρειάστηκαν διασωλήνωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους και 50% είχαν τουλάχιστο δύο συννοσηρότητες. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σε σύνολο 830 συμμετεχόντων, μόνο 29% ένιωθαν ότι είχαν επανακάμψει πλήρως, ενώ 20% είχαν εμφανίσει κάποια μορφή αναπηρίας που δεν προϋπήρχε.

Σε σύνολο 641 ασθενών, το 19% αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, λόγω προβλημάτων υγείας. Οι παράγοντες που σχετίστηκαν με χειρότερη ανάκαμψη από τη νόσο μετά τη νοσηλεία ήταν το γυναικείο φύλο, η μέση ηλικία (40 – 59 έτη) και η παρουσία δύο ή περισσότερων συννοσηροτήτων

Κορονοϊός: Οι κρίσιμοι παράγοντες

Οι ερευνητές της μελέτης κατέληξαν ότι διαφορετικοί παράγοντες όπως το γυναικείο φύλο, η μέση ηλικία, η βαρύτητα της νόσησης κατά την οξεία φάση και η παρουσία δύο ή περισσότερων συννοσηροτήτων σχετίζεται με τέσσερις διαφορετικούς φαινότυπους ανάκαμψης μετά από νοσηλεία λόγο νόσου COVID-19.

Στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη απαιτείται μια στενή προσέγγιση των ασθενών με COVID-19 στηριζόμενη σε διεπιστημονική συνεργασία, η οποία θα πρέπει να ξεκινά κατά την οξεία φάση της νόσου.

Επιπλέον απαιτείται η ευρεία πρόσβαση των ασθενών στα post COVID-19 ιατρεία, η δυνατότητα διαστρωμάτωσης της περίθαλψης και της αποκατάστασης, ενώ η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή των σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων της COVID-19.

Πηγές: ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button