Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πώς αντιμετωπίζεται η ανοσμία στην Covid -19

Για τις περιπτώσεις που η ανοσμία επιμένει ενδείκνυται θεραπευτικά η οσφρητική εκπαίδευση

Η ανοσμία (απώλεια της όσφρησης) θεωρείται πλέον ένα από τα κοινά συμπτώματα της νόσου Covid-19. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όσφρηση επανέρχεται σύντομα μετά την ανάρρωση.

Όμως, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, 1 στους 5 ασθενείς συνεχίζει να μην έχει όσφρηση έως και δυο με τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή του.

Σήμερα, η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την ανοσμία είναι η χορήγηση κορτικοστεροειδών τα οποία έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί η νόσος.

Ανοσμία: Τι συνιστάται στις περιπτώσεις που επιμένει

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «επανεκπαίδευση» της μύτης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στις περιπτώσεις χρόνιας ανοσμίας, παρά τη χορήγηση φαρμάκων.

Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia, υποστηρίζει ότι η διαδικασία επανεκπαίδευσης της μύτης περιλαμβάνει τη δοκιμή διαφόρων οσμών, με σκοπό ο εγκέφαλος να μάθει εκ νέου να αναγνωρίζει τις διαφορετικές μυρωδιές.

Για την επανεκπαίδευση προτιμώνται έντονες μυρωδιές, όπως αυτή του σκόρδου, της μέντας, του πορτοκαλιού και του καφέ.

Τα «μαθήματα» μύτης θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα αρκετών μηνών.

Πάντως αν το σύμπτωμα επιμένει οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να απευθυνθούν σε ωτορινολαρυγγολόγο με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της απώλειας όσφρησης, ώστε να ελεγχθεί η όσφρηση με ειδικό τεστ.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Άρθρα

Back to top button