Ειδήσεις Υγείας

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου

Οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου είναι απαραίτητες για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά μόνο αν τις απολυμαίνετε σωστά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open η επαναχρησιμοποίηση των υφασμάτινων μασκών προσώπου ξανά και ξανά χωρίς να πλένονται ενδιαμέσως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπερδιπλασιάστηκε όταν οι μάσκες προσώπου πλένονταν στο χέρι σε σύγκριση με όταν πλένονταν στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

Έτσι επισημαίνουν πως οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες μετά από κάθε χρήση για να διασφαλιστεί ότι έχουν απολυμανθεί πλήρως.

Μάλιστα όταν οι υφασμάτινες μάσκες πλένονται καθημερινά σε υψηλή θερμοκρασία είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις χειρουργικές μάσκες.

Τόσο οι υφασμάτινες μάσκες, όσο και οι χειρουργικές, πρέπει να θεωρούνται «μολυσμένες» μετά από κάθε χρήση, ανέφερε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Raina MacIntyre.

«Σε αντίθεση με τις χειρουργικές μάσκες, οι οποίες απορρίπτονται μετά τη χρήση, οι υφασμάτινες μάσκες επαναχρησιμοποιούνται. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε την ίδια μάσκα για πολλές συνεχόμενες ημέρες ή να την πλύνετε γρήγορα στο χέρι, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ν σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει πως οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό πλυντηρίου και νερό θερμοκρασίας τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button