Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠαιδί

Κορoνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Ποια συμπτώματα εκδηλώνουν τα παιδιά

Ολοένα περισσότερα παιδιά, στη χώρα, μολύνονται από τον κορoνοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τη Dr. Emma Duncan, καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο KCL, ο κορονοϊός προκαλεί συχνά ασυμπτωματική λοίμωξη στα παιδιά. «Απ’ όσα μολύνονται, το τουλάχιστον 40% δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα», είπε. «Το ποσοστό αυτό, όμως, παρουσιάζει διακύμανση από μελέτη σε μελέτη, φθάνοντας έως και στο 70%».

Μεταξύ των ανηλίκων που εκδηλώνουν συμπτώματα, τα συχνότερα είναι πυρετός και πονοκέφαλος.

Ακολουθούν επίμονος βήχας και πονόλαιμος.

Στα μικρά παιδιά είναι συχνός, λ.χ., ο πόνος στην κοιλιά. Δεν είναι όμως ιδιαίτερα συχνός στα μεγαλύτερα. Σε αυτά, αντιθέτως, είναι πιο συχνή η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία).

Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα παιδιά εκδηλώνουν πολλά άλλα συμπτώματα, που συχνά είναι κοινά με εκείνα απλών ιώσεων. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει δύσκολη την ακριβή διάγνωση. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν να γίνεται αμέσως διαγνωστικό τεστ.

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο;

Ακόμα και σε όσα αρρωστήσουν, τα περισσότερα θα έχουν ήπια νόσο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο.

Παρ’ όλα αυτά, και τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και τα παιδιά με ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό) λόγω υποκείμενης πάθησης ή λήψης φαρμάκων.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις, καλή υγιεινή).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button