ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πώς η Ευρώπη θα επηρεάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα – «Κόφτης» και στους εμβολιασμένους

Τι νέα μέτρα μελετώνται από την κυβέρνηση που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους μετά και από πιέσεις της Ευρώπης

Σοβαρές πιέσεις ασκούνται κεντρικά από την Ευρώπη σε όλες τις χώρες ώστε να λάβουν νέα μέτρα έναντι του κορονοϊού.
Άλλωστε το τέταρτο κύμα είναι σφοδρό και χιλιάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

Ενδεικτικό είναι ότι η μία χώρα μετά την άλλη εφαρμόζει είτε lockdown είτε αυστηρότερα νέα μέτρα τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.
Εξάλλου έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται από κορονοϊό και τον μεταδίδουν έστω σε μικρότερο βαθμό.

Τα νέα μέτρα στην Ευρώπη

Και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα κάνουν έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να πάρουν νέα μέτρα ειδικά τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο οπότε και το κύμα της πανδημίας αναμένεται να βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Ήδη Αυστρία και Σλοβακία ανακοίνωσαν lockdown, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες γι αυτό και οι πιέσεις που ασκούνται και στην χώρα μας είναι αυξημένες.

Δεν φαίνεται πάντως προς ώρας ότι θα εφαρμοσθούν μέτρα περιορισμού της μετακίνησης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. αφού κρίνεται πως ούτως ή άλλως όλες οι χώρες έχουν κρούσματα

Νέα μέτρα και στη χώρα μας

Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας αλλά και το υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι ειδικά τις 15 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των νέων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και η εορταστική περίοδος.

Εξάλλου και αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «ΠΟΥ: «Ψευδής η αίσθηση ασφάλειας» από το εμβόλιο- Τα 3 «κλειδιά» για να σταματήσει η μετάδοση»

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για την πιθανότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα παρότι έχει αποκλεισθεί το γενικό lockdown.
Άλλωστε ένα νέο lockdown θα επέφερε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα μας η οποία ακόμη επιχειρεί να ορθοποδήσει από τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και τα σχεδόν δύο χρόνια της πανδημίας με τις επιχειρήσεις να είναι στο όριό τους.

Ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και οι ειδικοί επιστήμονες θα συνεδριάσουν για να μελετήσουν εάν έφεραν αποτέλεσμα τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες για τους ανεμβολίαστους, κάθε ενδεχόμενο είναι ανοικτό.

Τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα αφορούν και στους εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr είναι:

-Χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους υποχρεωτικά για όλους

– Χρήση διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη διασπορά αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου καθημερινά επικρατεί ο απόλυτος συνωστισμός

-Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και περιορισμού του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, παρότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι θα αποτελέσει άλλο ένα βαρύ χτύπημα για τον κλάδο και δεν δέχονται νέους περιορισμούς, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να κρίνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν πριν λίγες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button