Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται μέσα στο σπίτι

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός μέσα στους χώρους του σπιτιού

Προ των πυλών είναι τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κίνδυνος όμως μετάδοσης του κορονοϊού εντός του σπιτιού όμως, παραμένει πολύ υψηλός.

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.).

Όπως προέκυψε από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη «τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19».

Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγό τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button