Κορoνοϊός: Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία τους ασθενείς με long Covid

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα μετά την οξεία φάση της Covid

Περισσότεροι από ένας στους δέκα πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορoνοϊός έχουν συμπτώματα που επιμένουν επί μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ακόμα κι αν αυτή ήταν ήπια.

Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν οι πάσχοντες από εμμένουσα Covid (ή επίμονη ή μακροχρόνια ή Long Covid) είναι δεκάδες. Μεγάλη μελέτη του University College London κατέγραψε 200 συμπτώματα που προσβάλλουν 10 διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κόπωση, ξηρός βήχας (χωρίς φλέγματα), δύσπνοια, πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς. Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση αποτελεί θεμελιώδες τμήμα της αποθεραπείας. Η αποκατάσταση στους ασθενείς από Long Covid πρέπει είναι προσαρμοσμένη στα συμπτώματα, στους στόχους και στις προτιμήσεις καθενός εξ αυτών.

Συντηρητική αποκατάσταση

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η αποκατάσταση των ασθενών, στους οποίους ο κορονοϊός έχει προκαλέσει επίμονα συμπτώματα, είναι πολύ συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αποκατάστασή πρέπει να συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευσή τους ώστε να συνεχίζουν τις καθημερινές τους ασχολίες συντηρητικά:

Με τον κατάλληλο ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός πρέπει να είναι ασφαλής και διαχειρίσιμος σε επίπεδα ενέργειας

Εντός των ορίων των τρεχόντων συμπτωμάτων τους

Χωρίς φυσική δραστηριότητα που να εξωθείται στο επίπεδο της κούρασης ή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

Οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα λόγω της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, χρειάζονται ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των επιπέδων δραστηριότητας για την Long Covid, με παρακολούθηση του ρυθμού και της καρδιακής δραστηριότητας.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων τους. Αυτό είναι σημαντικό διότι η παρόξυνση των συμπτωμάτων μετά τη δραστηριότητα (Post-Exertional Symptom Exacerbation, PESE) είναι ιδιαιτέρως επιζήμια γι’ αυτούς.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να δείξει στους ασθενείς ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις, που θα τους βοηθούν να αναπνέουν καλύτερα.

Ωστόσο η διαβαθμισμένη θεραπευτική άσκηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα μετασκησιακής παρόξυνσης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, η έμφαση δίδεται στην αποκατάσταση από την Long Covid και στον ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πασχόντων.

 

 

HR:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα