ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πώς μπορούν να επιστρέψουν στα νοσοκομεία όσοι υγειονομικοί είναι σε αναστολή εργασίας και νόσησαν – Όλες οι προϋποθέσεις

Ειδική ρύθμιση για όσους υγειονομικούς είναι σε αναστολή εργασίας εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο μεταξύ νόσησαν

Με ειδική ρύθμιση της κυβέρνησης, υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά στο μεταξύ νόσησαν μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα παράθυρο για να επιστρέψουν όσοι υγειονομικοί είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας αλλά στο μεταξύ μολύνθηκαν από κορονοϊό, άνοιξε η κυβέρνηση με ειδική ρύθμιση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Να υπενθυμιστεί όχι περίπου 6000 υγειονομικοί του ΕΣΥ έχουν μπει σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη στέρηση μισθού, επειδή στο πλαίσιο του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Οι προϋποθέσεις

Η ειδική ρύθμιση προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επαναφορά όσων είναι σε αναστολή εργασίας αλλά νόσησαν από κορονοϊό.

copyright: pexels

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στη ρύθμιση:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19 ισχύουν τα εξής:

-Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.

-Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας.

-Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός (1) ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Όσοι απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε ότι αφορά στους υγειονομικούς που απαλλάχτηκαν από τον εμβολιασμό λόγω κάποιου νοσήματος και με την έγκριση της ειδικής επιτροπής που δημιούργησε το υπουργείο Υγείας προβλέπεται μετακίνηση θέσης.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:

copyright: pexels

-Για το υγειονομικό προσωπικό που κατόπιν αίτησής του στην ειδική τριμελή επιτροπή εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Τμήματος όπου υπηρετεί και αναλόγως της ειδικότητάς του αποφασίζει για την τοποθέτησή του σε κατάλληλες θέσεις για την προστασία τόσο του ιδίου υγειονομικού προσωπικού όσο και των ασθενών. Το εν λόγω υγειονομικό προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2)φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button