Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πώς ταξιδεύουμε με ασφάλεια στο αεροπλάνο

Οδηγίες προστασίας για ασφαλές ταξίδια με το αεροπλάνο

Το καλοκαίρι πλησιάζει και από τις 15 Μαΐου ο τουρισμός ανοίγει και πάλι στη χώρα μας. Μάλιστα δεν ειναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα ταξίδι με αεροπλάνο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού. .

Όπως διαπίστωσαν ο υπάρχων αέρας της καμπίνας περνά από φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air-Filter), τα οποία συγκρατούν μέχρι και το 99,95% των μικροσωματιδίων περιορίζοντας καθοριστικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Μπορώ άφοβα να πιω και να φάω;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε ή να πίνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης: «Αν όμως κριθεί απαραίτητο, τότε οι γύρω επιβάτες θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα», αναφέρεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης COVID σε αεροσκάφη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη τουαλέτα;

Οι ειδικοί προτείνουν φυσικά τη χρήση μάσκας και στην τουαλέτα. Επιπλέον προειδοποιούν για το άγγιγμα επιφανειών στην τουαλέτα του αεροσκάφους, όπως είναι για παράδειγμα η μπαταρία του νιπτήρα και το πόμολο της πόρτας.

Πώς μπορώ να προστατευτώ κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, η χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη είναι υποχρεωτική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί που συστήνουν τη χρήση ακόμα και δύο μασκών στο πρόσωπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στόμα και μύτη είναι καλυμμένα.

Πρέπει να προσέχω ακόμα και αν έχω εμβολιαστεί;

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC εκτιμά ότι, για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των εμβολιασμένων, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν ταξιδέψουν.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω στο αεροπλάνο;

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Δηλαδή, όχι μόνο στο αεροσκάφος, αλλά και κατά την προσέλευση στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο χειραποσκευών, τα καταστήματα του αεροδρομίου και γενικά όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στην ιστοσελίδα του στους ταξιδιώτες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού να παρακολουθούν πριν αναχωρήσουν προσεκτικά τη κατάσταση της υγείας τους για τυχόν συμπτώματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button