ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πως θα ανοίξουν καταστήματα και κομμωτήρια – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

Τις τελικές της αποφάσεις ανακοινώνει η κυβέρνηση την Παρασκευή μετά την εισήγηση των ειδικών

Με λίγο πιο χαλαρές τις μετακινήσεις τις ημέρες των εορτών (εντός των πυλών), αλλά και με σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και των εκκλησιών φαίνεται πως θα πορευτεί η κυβέρνηση στις αποφάσεις της που αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να σχεδιαστεί ο χάρτης της άρσης των μέτρων και του ανοίγματος της χώρας.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής είναι άκρως επιφυλακτικοί και θα ζητήσουν στην τελική εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει περιορισμένη κινητικότητα όσο αυτό είναι δυνατόν, περιγράφουν μέλη της επιτροπής στο HealthReport.gr.

Όσο για τα μέτρα προστασίας στην αγορά αυτά θα επαναδιατυπωθούν αλλά δεν θα ξαναγραφούν, αφού θα παραμείνουν τα ίδια με αποστάσεις μέσα στα καταστήματα, συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά χώρο κ.λ.π.

Τα καταστήματα

Παρά τις εισηγήσεις διαφόρων ειδικών προς την κυβέρνηση, να ανοίξουν ακόμη και μαζικά τα καταστήματα ώστε να υπάρχει επιλογή για τον πληθυσμό και να μοιράζονται οι πελάτες, φαίνεται πως η λύση που έχει προκριθεί από την πρώτη στιγμή είναι και αυτή που θα επικρατήσει.

Θα ανοίγουν δηλαδή τα καταστήματα ανά κατηγορία περίπου κάθε τρεις ημέρες.
Το ξεκίνημα αναμένεται να γίνει με τα κομμωτήρια την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου μαζί με τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία, ενώ θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Ο κορονοϊός μείωση δραματικά την κίνηση στα καταστήματα

Με βάση πάντως και τις τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, για τις γιορτές θα ανοίξουν και τα mall παρότι υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από τους επιστήμονες επειδή οι χώροι είναι κλειστοί και μεγάλοι και μπορούν να συγκεντρώσουν πολύ κόσμο.

Ούτως ή άλλως όμως ο αριθμός των πελατών θα είναι περιορισμένος και θα καθορισθεί όχι με βάση τα εσωτερικά καταστήματα, αλλά με βάση τον συνολικό χώρο των mall.

Οι μετακινήσεις

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις τις ημέρες των εορτών και εφόσον θα έχουν ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μία ώρα παράταση και οι μετακινήσεις να γίνονται έως τις 10 το βράδυ και όχι έως τις 9 που είναι σήμερα, αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr.

Γεγονός βέβαια που θα διευκολύνει και τις μετακινήσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων. ΆΛλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μηστοτάκης έχει δηλώσει ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως 9 άτομα και το πολύ συν μία οικογένεια. 

Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε σχετικά ο Στέλιος Πέτσας: Lockdown: Ποιοι θα εξαιρεθούν για μετακίνηση σε άλλο νομό -Τι θα ισχύει με τα SMS

Σχετικά με τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό αυτές δεν αναμένεται να επιτραπούν ούτε στις γιορτές, αλλά πιθανότατα ούτε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (κάποιοι επιστήμονες τονίζουν ούτε ολόκληρο τον Ιανουάριο και βλέπουμε). Κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί και από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει στη χώρα μετά τις γιορτές, καθώς οι ειδικοί φοβούνται νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό θα παραμείνουν και θα είναι για λόγους εργασίας, υγείας αλλά και για επανένωση οικογενειών με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button