ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πώς θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια- Τα υποχρεωτικά τεστ για εκπαιδευτικούς

Μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων θα υπάρχουν σε ορισμένα ΑΕΙ

Σαφές μήνυμα ότι η οικονομία δεν θα κλείσει και πάλι από τον Σεπτέμβριο, στέλνει η κυβέρνηση με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά γενικό lockdown στη χώρα.

Ωστόσο, την προσεχή εβδομάδα και ενδεχομένως την Τρίτη, όπως προανήγγειλε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση «το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Η θέση της κυβέρνησης πάντως σε ότι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους παραμένει, καθώς φαίνεται, σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανεμβολίαστοι πολίτες, από τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, αλλά και στα θέατρα, στους κινηματογράφους, ακόμη και στα γήπεδα.

Από την άλλη, οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης παντού, επιδεικνύοντας απλώς την ταυτότητά τους και το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό.
Αντίστοιχα, θα λειτουργήσουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως ο τομέας της εκπαίδευσης, μόλις ξεκινήσει το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, δάσκαλοι, καθηγητές καθώς και το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από Covid-19, θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR η Rapid), με δική τους ευθύνη.

Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι έχουν νοσήσει ή τεστ. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. «Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button