Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πως θα λειτουργήσουν τα εμβόλια mRNA

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλια mRNA

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια οι νέοι τύπου εμβολίων της Pfizer και της Moderna, βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα για την παραγωγή εμπορικού εμβολίου σε ανθρώπους, πόσο μάλλον για χρήση σε μαζική κλίμακα.

Τα παραδοσιακά εμβόλια περιέχουν το αντιγόνο που εκκινεί την ανοσιακή απόκριση. Παραδείγματα εμβολίων αυτής της κατηγορίας είναι αυτά της πολιομυελίτιδας και της γρίπης, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς.

Ωστόσο τα εμβόλια τα εμβόλια mRNA, βασίζονται σε ένα διαφορετικό μηχανισμό. Ουσιαστικά περιέχουν «γενετικές οδηγίες» τις οποίες μεταβιβάζουν στα κύτταρα του ξενιστή έτσι ώστε τα τελευταία να παράξουν τα αντιγόνα.

Για τους κορονοϊούς, το αντιγόνο αυτό είναι η πρωτεΐνη ακίδα επιφανείας την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί και να εισέλθει στα κύτταρα.

Αυτό που κάνουν οι ειδικοί είναι να χορηγούν τη γενετική πληροφορία που καθοδηγεί τα κύτταρα έτσι ώστε να παράξουν την πρωτεΐνη ακίδα, εκκινώντας με τον τρόπο αυτό την ανοσιακή απόκριση.

Πως λειτουργεί το mRNA

Το mRNA αναμένεται να λειτουργήσει προετοιμάζοντας το σώμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στη μόλυνση με τον κορονoϊό SARS-CoV-2.

Ο ιός χρησιμοποιεί πρωτεΐνες στην εξωτερική του επιφάνεια, για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και να προκαλέσει ασθένειες. Το mRNA περιέχει τις γενετικές οδηγίες (mRNA) για την ακίδα πρωτεΐνης και καλύπτεται από μικρά λίπη (σωματίδια λιπιδίων) που βοηθούν στην παράδοση του mRNA και την αποτρέπουν από την αποικοδόμησή του.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, τα κύτταρα του θα διαβάζουν τις γενετικές οδηγίες και θα παράγουν την ακίδα πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον της.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των εμβολίων RNA είναι ότι δεν απαιτούν την καλλιέργεια του παθογόνου παράγοντα και την απομόνωση αντιγόνων, κάτι που επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button