ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πώς θα περάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τα μέτρα σε εκκλησίες και το ωράριο κυκλοφορίας

Με αυστηρά μέτρα και φέτος το Πάσχα. Τι ισχύει από σήμερα

Με αυστηρά μέτρα θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα στην χώρα μας, καθώς ο φόβος των ειδικών για αύξηση των νέων κρουσμάτων λόγω των εορτών είναι έντονος. Η ανησυχία τους είναι τι θα γίνει μετά το Πάσχα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις ελεγκτικές αρχές να σαρώνουν εκκλησίες, δρόμους και καταστήματα προκειμένου να παρακολουθείται η τήρηση των μέτρων.

Εξάλλου θεωρείται πιθανή μία αύξηση κρουσμάτων μετά το Πάσχα που θα οφείλεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών στις ακολουθίες στις εκκλησίες αλλά και στα τραπέζια την ημέρα του Πάσχα. Δείτε ΕΔΩ όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα: “Κορονοϊός: Αυτές είναι οι νέες απαγορεύσεις για το Πάσχα – Όλο το ΦΕΚ και τα πρόστιμα”

Το ωράριο κυκλοφορίας

Με περιορισμούς θα περάσει και η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς συνεχίζουν να ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ειδικότερα τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6, όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Οι εκκλησίες

Αυστηρά μέτρα προστασίας θα ισχύσουν και στους ναούς όπου και θα συγκεντρωθούν χιλιάδες πιστοί.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία στις εκκλησίες του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button